VIDEO: Noua generație Hyundai Tucson

Hyundai Tucson
Hyundai Tucson a ajuns la a patra generație. De la lansare (octombrie 2004) pana in prezent au fost vândute peste 7 milioane de unități la nivel mondial, dintre care 1,4 milioane în Europa.

Nouă tema de design Hyundai Tucson- „Parametric Dynamics”

Nouă tema de design Hyundai Tucson – „Parametric Dynamics” – este evidențiată de luminile de zi (DRL), perfect integrate în grilă frontală. Datorită tehnologiei half-miror, în momentul în care luminile de întâlnire sunt aprinse, finisajul cromat al grilei se metamorfozează în forme asemănătoare pietrelor prețioase, conferind o alură spectaculoasă elementelor aerodinamice.

 În laterale, liniile caroseriei urmăresc, în unghiuri precise, aceeași tema de design „Parametric Dynamics”. Suprafețele sculpturale creează un contrast puternic între silueta aerodinamică și aspectul robust.Hyundai Tucson

În partea din spate, luminile parametrice integrate continuă aceeași tema de design. De asemenea, bară prezintă detalii de tip parametric cu efect tridimensional, combinate cu elemente sportive. Tucson este primul model Hyundai care dispune de ștergătoare de spate ascunse, plasate sub spoiler.Hyundai Tucson

Culori

Clienții pot alege între nouă culori de caroserie, dintre care trei nou introduse – Shimmering Silver, Amazon Gray și Teal. În plus, pot opta pentru un plafon în două tonuri (Phantom Black sau Dark Knight), disponibil pentru întreagă paleta de culori a caroseriei.

  • Shimmering Silver [Nou] – opțional cu plafon în nuanță Dark Knight;
  • Amazon Gray [Nou] – opțional cu plafon în nuanță Phantom Black;
  • Teal [Nou] – opțional cu plafon în nuanță Phantom Black;
  • Phantom Black – opțional cu plafon în nuanță Dark Knight;
  • Polar White – opțional cu plafon în nuanță Phantom Black;
  • Engine Red – opțional cu plafon în nuanță Phantom Black;
  • Sunset Red – opțional cu plafon în nuanță Phantom Black;
  • Silky Bronze – opțional cu plafon în nuanță Dark Knight;
  • Dark Knight – opțional cu plafon în nuanță Phantom Black.

Interior

Noul Hyundai Tucson beneficiază de o consola cu display integral, dispunând acum de un ecran AVN-T de 10,25 inch, care încorporează navigația, încălzirea, ventilația și climatizarea. Formele sinuoase contribuie la senzația de spațiu deschis, în timp ce marginile generoase ale bordului se îmbină perfect cu portierele. Liniile fine, de culoare argintie, care pornesc din consola centrală și ajung până la portierele din spate.

  • Hyundai Tucson
  • Hyundai Tucson

Poziționată ergonomic, consola centrală a fost reproiectată, utilizând tehnologia shift-by-wire. Luminile ambientale sunt poziționate în partea inferioară a consolei, în spațiul destinat încărcării wireless, precum și în buzunarele portierelor. Sistemul oferă 64 de culori și 10 niveluri de luminozitate, pentru multiple posibilități de personalizare.

 În plus, clienții pot alege între cele trei nuanțe pentru tapițerie: „Negru”, „Negru & Gri/ Bej” sau „Teal”, disponibile pentru variantele din piele sau din material textil.

Culori habitaclu: 

„Negru” (piele sau material textil);  „Negru & Gri/ Bej” (piele sau material textil);  „Teal” (piele sau material)

Tehnologie

Cea mai recentă versiune a aplicației Bluelink include funcții precum Last Mile Navigation, Connected Routing, dar și nouă funcție User Profile. De asemenea, prin intermediul aplicației Bluelink, clienții își pot localiza autovehiculul, îl pot bloca și debloca de la distanță sau pot avea acces la diferite informații, cum ar fi nivelul de combustibil.

Nouă funcție User Profile permite instalarea a două conturi principale, a unui cont de invitat, dar și încărcarea unei imagini de profil. Profilul stochează în mediul cloud preferințele de infotainment ale utilizatorilor, cum ar fi limba, setările de recunoaștere vocală, precum și posturile de radio preferate.

  • Hyundai Tucson
  • Hyundai Tucson
  • Hyundai Tucson
  • Hyundai Tucson
  • Hyundai Tucson

În cazul în care conducătorul auto trebuie să parcheze autovehiculul pe o rază de la 200 m până la 2 km față de destinație, funcția Last Mile Navigation oferă informații despre traseul complet până la destinație, prin intermediul aplicației Bluelink instalată pe smartphone.

În plus, noul Tucson va integrarea calendarul Apple sau Google în sistemul de infotainment, permițând conducătorului auto vizualizarea conținutului pe ecranul AVN. Sincronizarea se face prin intermediul aplicației Bluelink.

Connected Routing este sistemul de navigație Hyundai bazat pe mediul cloud, care analizează traficul, oferind o estimare a orelor de sosire la destinație, dar și reconfigurarea traseului, în cazul în care este necesar.

Cu ajutorul Apple CarPlay și Android Auto, disponibile acum wireless, funcțiile smartphone-urilor cu sistem de operare iOS sau Android pot fi afișate pe ecranul central de 8 inchi al autovehiculului. Alte caracteristici de infotainment și conectivitate includ sistemul audio realizat de Krell, încărcare wireless în consola centrală, precum și porturi USB față/ spate.

Serviciile Hyundai LIVE oferă informații în timp real despre trafic, despre stații de alimentare/ locuri de parcare (cu prețuri incluse) și despre starea vremii. Destinațiile sau punctele de interes pot fi transmise din aplicație către sistemul de navigație al autovehiculului.

Confort

Hyundai oferă acum și mai mult confort pentru clienții Tucson. Noua tehnologie Mulți-Air Mode, disponibilă în premieră pentru un autovehicul al gamei Hyundai, combină canalele de circulare pentru aerul condiționat și pentru încălzire, pentru o dispersare mai fluidă a fluxului de aer. Acest mod poate fi activat și dezactivat, în funcție de preferințele conducătorului auto.Hyundai Tucson

Sistemul de control al climei pe trei zone permite operarea separată a setarilor de temperatura și de ventilație pentru conducătorul auto, pentru pasagerul din față, dar și pentru ocupanții locurilor din spate. În plus, scaunele ventilate din față și scaunele încălzite din față/ din spate oferă confort suplimentar atât conducătorului auto, cât și pasagerilor.

Prin intermediul modului Rear Sleeping, conținutul audio este redat doar în partea din față, fără că acesta să fie transmis și difuzoarelor din spate, astfel încât pasagerii care dorm să nu fie deranjați.

Pentru confort sporit, scaunele din spate pot fi pliate acum într-un raport 4:2:4.

Spațiu

În comparație cu predecesorul, Tucson este mai lung cu 20 mm, mai lat cu 15 mm și are un ampatament mai mare cu 10 mm. De aceea, pasagerii din spate se pot bucură de un spațiu suplimentar de 26 mm pentru picioare, oferit atât pentru versiunile hybrid, cât și pentru cele clasice, datorită plasării ingenioase a bateriei sub scaunele din spate. În același timp, volumul portbagajului a crescut, în funcție de specificațiile fiecărui model, oferind până la 620 l pentru bagaje cu scaunele ridicate și până la 1,799 l cu scaunele rabatate.

Dimensiuni (mm):

  • lungime: 4.500 (+ 20 mm);
  • lățime: 1.865 (+ 15 mm);
  • înălțime: 1.650 (+ 5 mm);
  • ampatament: 2.680 (+ 10 mm);
  • consola: față 895 mm, spate 925 mm;
  • spațiu bancheta din spate: 996 (+ 26 mm).

Portbagaj (litri):

  • volum minim, cu scaunele ridicate (benzină/ diesel/ benzină 48V/ diesel 48V/ hybrid):

620/ 598/ 577/ 546/ 616;

  • volum maxim, cu scaunele rabatate (benzină/ diesel/ benzină 48V/ diesel 48V/ hybrid):

1.799/ 1.777/ 1.756/ 1.725/ 1.795.

  Caracteristici de siguranță activă Hyundai SmartSense

Sistem de asistență la coliziunile frontale (FCA) [Nou: cu funcție de prevenire a coliziunilor în intersecții];

Sistem de avertizare la deplasarea autovehiculului din față (LVDA)

Sistem de asistență pentru condusul pe autostrada (HDA)

Pilot automat inteligent sincronizat cu sistemul de navigație (NSSC)

Funcție inteligență de avertizare asupra vitezei limita (ISLA)

Sistem de monitorizare a unghiului mort (BCW/ BCA/ BVM);

Sistem de asistență pentru ieșirea în siguranță (SEA);

Sistem inteligent de asistență pentru parcarea de la distanță (RSPA) [disponibil doar pentru versiunile hybrid și plug-în hybrid]

Sistem de monitorizare 360° (SVM) [actualizat]

Sistem de alertă pentru ocuparea locurilor din spate (ROA)

Sistem de asistență la menținerea benzii de rulare (LFA)

Sistem de asistență pentru păstrarea benzii de rulare (LKA)

Sistemul de atenționare a conducătorului auto (DAW)

Sistem de avertizare pentru deplasarea în marșarier (RCCW)

Sistem de avertizare pentru evitarea unei coliziuni la deplasarea în marșarier (RCCA)

Sistem de asistență pentru faza lungă (HBA).

Clienții care vor opta pentru noul Tucson beneficiază de pachetul de cinci ani garanție fără limita de kilometri.

  • Hyundai Tucson
  • Hyundai Tucson
  • Hyundai Tucson

Tracțiune integrală HTRAC și Terrain Mode

Tracțiunea 4×4 și selectorul Terrain Mode, disponibil pentru versiunea hybrid cu transmisie automată, consolidează caracterul unic al SUV-ului. Sistemul utilizează tehnologia HTRAC, care presupune distribuția electronică variabilă a cuplului, în funcție de viteză autovehiculului și de aderența de care dispune fiecare roată. Pe lângă modurile standard de condus, selectorul Terrain Mode permite conducătorilor auto optimizarea tracțiunii pe diferite suprafețe, cum ar fi zăpadă, nisip sau noroi, îmbunătățind performanță și setările sistemului HTRAC.

Gama variată de sisteme de propulsie electrificate

Modelul Hyundai dispune de trei versiuni de propulsie electrificată, două termice, în combinație cu patru opțiuni de transmisie. Odată cu lansarea pe piață a versiunilor hybrid, plug-în hybrid și cu sistem mild hybrid de 48 V pentru Tucson, Hyundai pune la dispoziția clienților cea mai variată gama de sisteme de propulsie electrificate din segmentul modelelor SUV de clasa compactă. Pe lângă gama electrificată, noul Tucson oferă și o gama de opțiuni pe benzină și pe motorină.

Varianta hybrid – care este echipată cu noul motor Smartstream pe benzină de 1,6 litri T-GDi combinat cu un propulsor electric de 44,2 kW, alimentat cu o baterie litiu-ion polimer de 1,49 kWh – oferă 230 CP și cuplu de 350 Nm, fiind disponibil cu tracțiune 4×2 sau 4×4, dar și cu transmisie automată în 6 trepte. Acesta este cel mai puternic din nouă linie de propulsie Tucson.

În ceea ce privește tehnologia mild hybrid de 48 V, clienții pot alege între:

  • T-GDI Smartstream de 1,6 litri, 150 CP și tracțiune 4×2;
  • T-GDI Smartstream de 1,6 litri, 180 CP cu tracțiune integrală (disponibil opțional);
  • CRDi Smartstream de 1,6 litri, 136 CP cu tracțiune integrală (disponibil opțional).

 Hyundai a combinat tehnologia mild hybrid de 48 V cu motorul T-GDI de 1,6 litri, care dispune de 150 CP. Această versiune poate fi cuplată la transmisia manuală inteligență cu șase trepte (6 iMT) sau cu dublu ambreiaj cu șapte trepte (7 DCT). O altă opțiune este T-GDI de 1,6 litri, 180 CP, care, în plus față de 7 DCT cu tracțiune integrală va fi oferită cu iMT cu șase trepte și cu tracțiune 4×2. Versiunea de 1.6 litri CRDi, mild hybrid de 48 V, 136 CP este disponibilă cu 7 DCT și cu tracțiune 4×2 sau 4×4.

 Atunci când nu este echipată cu sistemul mild hybrid de 48 V, versiunea „Smartstream” de 1,6 litri T-GDi este disponibilă cu 150 CP, transmisie manuală cu șase trepte și cu tracțiune 4×2 sau 4×4. Motorul diesel CRDi Smartstream de 1,6 litri va fi disponibil cu 115 CP, transmisie manuală cu șase trepte și cu tracțiune 4×2.

Noul motor „Smartstream” T-GDi de 1,6 l folosește tehnologia Hyundai CVVD (Continuously Variable Vâlve Duration), pentru a optimiza consumul de combustibil. În funcție de modul de condus, CVVD reglează durata de deschidere/ închidere a supapei, contribuind astfel la maximizarea performanței și a eficienței. O versiune plug-în hybrid cu un motor T-GDI de 1,6 litri, 265 CP va fi, de asemenea, disponibilă pentru clienți. Mai multe detalii vor fi dezvăluite anul următor.

Nouă transmisie manuală inteligență (iMT)

iMT decuplează motorul de la transmisie după ce conducătorul auto eliberează pedala de accelerație și permite autovehiculului să ruleze liber, pentru eficientă consumului de combustibil. Mild Hybrid Starter Generator asista motorul termic la plecare, compensând cu necesarul de cuplu motor și de putere.

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »

Ultimul recital pentru bătrânul tenor: Cum a reușit Joest Racing să bată monolitul Mercedes-Sauber

În mai 1989, Campionatul Mondial de Anduranță venea pentru prima sa reprezentație pe pământ european, mai exact pe fostul circuit de Formula 1 Dijon-Prenois. Ceea ce ar fi trebuit să fie un galop de sănătate pentru echipa de uzină Mercedes-Sauber a devenit, însă, cântecul de lebădă al celui mai faimos model din istoria Grupei C, Porsche-le 962. Reușita, semnată de formația lui Reinhold Joest prin piloții Bob Wollek și Frank Jelinski este notabilă și pentru că abia recent, în cursa de șase ore de la Spa-Francorchamps din acest an, am putut asista la o nouă victorie pentru un Porsche privat la nivel de campionat mondial – după o pauză de 35 de ani.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.